Het is dinsdag 5:55De praktijk is gesloten.
Het is dinsdag 5:55De praktijk is gesloten.
fysio geertruidenberg, fysiotherapie Geertruidenberg, fysiotherapeut geertruidenberg, fysio raamsdonksveer, fysiotherapie raamsdonksveer, fysiotherapeut raamsdonksveer, fysio zon, fysiotherapie zon, fysiotherapeut zon, geertruidenberg zon, raamsdonksveer zon, fysio humeur, fysiotherapie humeur, fysiotherapeut humeur, geertruidenberg humeur, raamsdonksveer humeur, fysio vitamine, fysiotherapie vitamine, fysiotherapeut vitamine, Geertruidenberg vitamine, raamsdonksveer vitamine

Voet- en enkelklachten

Onze voeten en enkels hebben veel te verduren. Zij dragen namelijk dagelijks ons hele lichaam. Het is dan ook niet zo gek dat er af en toe iets mis gaat. Daar komen dan vaak pijnklachten bij kijken. Behalve dat voet- en enkelklachten erg vervelend zijn, kunnen ze u ook een enorm beperken in bewegingsvrijheid. In een aantal gevallen kunt u veel handelingen niet meer verrichten of met veel moeite.

Oorzaken van voet- en enkelklachten

De enkel bestaat uit drie botdelen, het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Dit totale complexe geheel bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en 107 banden. Dit geheel zorgt voor stabiliteit in het enkelgewricht. De meest enkelklachten ontstaan doordat er een onnatuurlijke beweging gemaakt wordt met de enkel. Deze bewegingen kunnen niet opgevangen worden en dit zorgt er op dat moment voor dat uw gewrichtsbanden verrekken of zelfs scheuren. Andere oorzaken voor klachten kunnen botbreuken, artrose, inklemmingen, overbelasting van pezen of een verstuikte enkel zijn.

Enkelbandletsel is een veelvoorkomende enkelklacht. Het meest voorkomende enkelbandletsel ontstaat door een verrekte of (in)gescheurde buitenband van het enkelgewricht. De oorzaak van deze klacht is het naar binnen zwikken van de voet. Vrijwel direct na het traumamoment zwelt de enkel op. Meestal gaat dit gepaard met een rode, blauwe of groene verkleuring van de huid. Ook kan het aanraken van de aangedane plek zeer pijnlijk zijn. De pijn kan toenemen wanneer de voet naar binnen wordt getrokken. Meestal kunt u wel op het aangedane been staan, maar is dit wel pijnlijk.

De meeste voetklachten ontstaan door overbelasting van het gewricht. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld artrose, hielspoor of botbreuken zijn.

Kunt u voet- en enkelklachten voorkomen?

Om te voorkomen dat u voet- of enkelklachten krijgt is het belangrijk om te zorgen dat uw voeten en enkels sterk genoeg zijn. Dit kunt u doen door middel van oefeningen. Daarnaast kan het dragen van een brace of tape ook helpen bij het voorkomen of verminderen van klachten.

Tips

  • Draag goed passende schoenen
  • Luister goed naar uw lichaam
  • Het is belangrijk om voor het sporten een warming-up te doen
  • Train de onderbeen spieren en stabiliteit van het gewricht
  • Let goed op hoe u uw voeten neer zet

Maak een afspraak!

Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Fysiotherapie Geertruidenberg

Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg

Fysiotherapie Geertruidenberg

Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg

T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl

Openingstijden
Maandag 8:00 - 21:00
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 20:00
Donderdag 8:00 - 18:00
Vrijdag 8:00 - 17:00

 

Volg ons online!

Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg