Selecteer een pagina

Parkinson

Parkinson, Parkinson Geertruidenberg

 

Wat is de ziekte van Parkinson?
Parkinson is een erg vervelende neurologische aandoening waar het probleem ligt in de zogenaamde basale kernen in de hersenen. De ziekte komt relatief veel voor, zeker op oudere leeftijd. De ziekte van kan zich uiten in verschillende motorische en niet-motorische klachten. De motorische klachten zijn onder andere hypokinesie (dit betekent dat alle bewegingen kleiner worden), rigiditeit (stijfheid) en een tremor (trillingen van de hand). Daarnaast kunnen er ook klachten ontstaan zoals:

  • Problemen met dagelijkse activiteiten zoals lopen, staan, fietsen, omdraaien in bed
  • Problemen met praten
  • Problemen met horen
  • Problemen met zien
  • Slaapproblemen
  • Verwardheid
  • Depressie
  • Geheugenstoornissen

Naast de klassieke ziekte van Parkinson zijn er ook vormen van Parkinsonisme. Dit zijn neurodegeneratieve aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. We onderscheiden de aandoeningen PSP (Progressieve Supranucleaire Paralyse) en MSA (Multiple Systeem Atrofie). Hoewel deze in oorzaak en verloop van elkaar verschillen, vertonen de effecten op het dagelijks leven juist veel overeenkomsten. Daarom noemen we PSP en MSA beiden Parkinsonismen. 


Professionele ondersteuning en begeleiding met gespecialiseerde fysiotherapie kan het leven met Parkinson of Parkinsonisme echter een stuk gemakkelijker of dragelijker maken in alle fasen van de aandoening

Parkinson kan u zowel lichamelijk als mentaal erg belemmeren bij het verrichten van dagelijkse activiteiten. Bent u of kent u iemand die hier hulp bij kan gebruiken? Neem contact op!

ParkinsonNet
Dit is een netwerk van verschillende disciplines die gespecialiseerd zijn in het behandelen van Parkinson patiënten en patiënten met een a-typische vorm van Parkinsonisme.

Fysiotherapie Geertruidenberg en Parkinson
Binnen Praktijk voor Fysiotherapie Geertruidenberg is fysiotherapeut Johnny de Deugd geregistreerd ParkinsonNet zorgverlener. Hij begeleidt al jaren Parkinson patiënten binnen onze praktijk en aan huis. Bij de behandeling van de patiënten wordt naar aanleiding van een uitgebreide anamnese en (lichamelijk) onderzoek samen met de patiënt en eventuele partners een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandelingen worden uitgevoerd in de praktijk of bij de patiënt thuis. Daarnaast is er een mogelijkheid om in groepsverband met andere Parkinson patiënten te trainen.

Een afspraak maken?
Wilt u meer weten over uw klachten of wilt u een afspraak inplannen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 - 512132, een mail te sturen naar info@fysiogeertruidenberg of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Neem contact op