Selecteer een pagina

McKenzie therapie

De McKenzie behandelmethode is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door de fysiotherapeut Robin McKenzie. Het is een actieve benadering van voornamelijk nek- en rugklachten.

Doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van therapie en therapeut te maken, en de kans op recidieven (herhaling) aanzienlijk te verkleinen. Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke oorzaak aan te geven is. Het McKenzie concept houdt zich bezig met deze klachten, één van de meest frequente aandoeningen in de westerse wereld.

Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie een model dat is gebaseerd op de symptomatologie (klachtenbeeld) van de patiënt. Er wordt vastgesteld welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt.

Aan de hand daarvan wordt bepaald welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden.

De werkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal. Deze therapie is grotendeels "hands-off" voor de therapeut. Slechts indien de patiënt het niet meer alleen kan, zal de therapeut gerichte therapeutische technieken gebruiken.

McKenzie therapie