Selecteer een pagina

Heeft u een lichamelijke klacht en wilt u weten wat er aan de hand is? Dan maken wij binnen de praktijk soms gebruik van echografie. Wij kiezen voor het uitvoeren van een echo als onze fysiotherapeuten bij een bepaalde klacht niet met het blote oog, met zekerheid, kunnen zeggen wat er aan de hand is. Met behulp van echografie kunnen wij echt in een spier of bijvoorbeeld pees kijken. 

Bij echografie wordt vaak gedacht aan een onderzoek binnen het ziekenhuis of bij een verloskundige praktijk op het moment dat iemand zwanger is. Echter is het ook mogelijk dat onze fysiotherapeuten ervoor kiezen om een echo te laten maken binnen onze praktijk. Onze therapeuten hebben een extra opleiding gevolgd voor echografie. 

Hoe werkt echografie?

Echografie werkt met geluidstrillingen/geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. Deze zender is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. 

Nut van echografie binnen de fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten passen echografie vooral toe om bevestiging te krijgen op wat er als diagnose door de therapeut is vastgesteld. Met een echo kunnen wij namelijk snel en duidelijk bepalen wat uw pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door deze echografie kunnen wij een goed behandelplan voor uw blessure maken. Hierdoor hopen wij u snel van uw klachten af te helpen!

Wat kunnen wij goed beoordelen met een echo?

Op de echo kunnen wij vooral spieren, pezen, kapsel, banden en kalkvorming goed beoordelen. Ook kunnen wij zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Daarnaast is het mooie van de echo dat wij ook dynamisch (bewegend) kunnen kijken wat in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. Wij gebruiken de echo voornamelijk voor sportblessures, schouderklachten, heupklachten, knieklachten, elleboogklachten, achillespeesklachten, hielspoorklachten en enkelklachten. 

Voordelen van een echo binnen de fysiotherapie

  • Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. 
  • Het kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging. 
  • U hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo maar kan dit bij ons in de praktijk doen.
  • Dankzij echografie kunnen wij met grotere zekerheid een juist behandelplan opstellen en bent u sneller van uw klachten af. 
  • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen. 
  • Als wij het nodig vinden, kunnen wij u naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

Kosten echografisch onderzoek

Voor het maken van een echo geldt een kleine toeslag van 16,50 per behandeling. 

Lees hier verder voor meer informatie over echografie binnen onze praktijk.