Manuele therapie is een specialisatie bovenop de standaard Fysiotherapie. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
Voor wie?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, en/of daar pijn bij heeft, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
Manuele therapie
Manuele therapie richt zich op diagnostiek en behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Dit kan zich uiten in verminderde functie (met name beweeglijkheid) al dan niet in combinatie met pijn. Hoewel klachten van de wervelkolom het meest bekend zijn kan het ook gaan om de gewrichten in de armen en benen. Klachten worden bekeken vanuit de gehele bewegingsketen. Meestal is het een onderdeel van een uitgebreider klachtenpatroon.
De therapie bestaat uit het proberen op te heffen van de gevonden stoornissen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken. Bij deze laatste techniek kan patiënt een knappend of krakend geluid ervaren . De meeste patiënten ervaren dit als een vreemd gevoel, maar over het algemeen niet pijnlijk.
Verder zullen er aanvullend oefeningen, houdingsinstructies en belastingsadviezen meegegeven worden. Optimalisatie van houding en beweging in werk, sport en hobby’s zijn van groot belang in het voorkomen van nieuwe klachten. Het gemiddeld aantal behandelingen ligt tussen de 4 en 6 keer en kan incidenteel uitlopen tot 9.
Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut kan behandelen zijn: