Claudicatio Intermittens (CI) wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Het is een vaatziekte, waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn. Het belangrijkste symptoom van CI is pijn in de benen na een stuk lopen. Deze pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de beenspieren omdat er te weinig bloed wordt aangevoerd. Na een poosje rusten vermindert de pijn en kan de patiënt weer verder lopen.

Roken en suikerziekte zijn belangrijke oorzaken van aderverkalking.

Looptraining
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten doorgaans beter dan wanneer de patiënt dit zonder begeleiding doet. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Hierbij kan gedacht worden aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Bij looptraining is het de bedoeling dat de bloedstroom door kleinere vaten toeneemt. Geleidelijk ontstaan er ‘sluiproutes’ die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder gauw klachten. Na verloop van tijd kunt u een grotere afstand afleggen voordat de klachten optreden. Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks traint en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt.

Vergoeding
Perifeer arterieel vaatlijden is een chronische aandoening voor de zorgverzekeraar. Vanaf 2012 worden de eerste 20 behandelingen niet vanuit de basisverzekering vergoed. Omdat de meeste mensen een aanvullende verzekering hebben worden deze 20 behandelingen vaak wel, of deels, door de aanvullende verzekering gedekt. Vanaf de 21e behandeling zal vergoeding dus plaatsvinden vanuit de basisverzekering.

Behandelingen die vanuit de basisverzekering vergoed worden vallen onder het eigen risico van minimaal € 375,= per jaar. Behandelingen die vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering vallen hier niet onder.

ClaudicatioNet
Fysiotherapie Geertruidenberg is aangesloten bij ClaudicatioNet. Dit is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van gesuperviseerde looptraining van Claudicatio patiënten. Op de site van dit netwerk kunt u meer informatie vinden over Claudicatio. Ook kunt u hier een zorgzoeker vinden van alle bij dit netwerk aangesloten fysiotherapeuten.

Links:

www.claudicationet.nl

www.hartstichting.nl

www.hartenvaatgroep.nl