Selecteer een pagina

Neurologische aandoeningen​

Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een neurologische aandoening. Neurologische aandoeningen komen op elke leeftijd voor. Neurologische aandoeningen hebben grote impact op uw dagelijkse leven, maar ook op dat van uw naasten.

Oorzaken van neurologische aandoeningen
Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor ongeveer 600 aandoeningen aan de hersenen. Vormen van neurologische aandoeningen zijn: ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, dementie, Multiple Sclerose en herseninfarct.

Parkinson
Bij parkinson ontstaat er een tekort aan dopamine. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van uw spieren aangetast. Symptomen hiervan zijn trillingen of trager bewegen. De aandoening verergert na verloop van tijd. De ziekte is helaas niet geneesbaar. Behandelingen van parkinson richten zich vooral op het optimaliseren van het functioneren. Een duidelijke oorzaak is nog niet gevonden voor de ziekte.

Dementie
Dementie bestaat uit een verzameling van verschijnselen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: geheugenverlies, moeite met het uitvoeren van aangeleerde vaardigheden en verandering van het gedrag. Het gehele geestelijke functioneren gaat achteruit. De oorzaak van dementie is dat steeds meer zenuwcellen in de hersenen of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot gaan. Hierdoor kunnen uw hersenen niet meer goed functioneren. Dementie is helaas niet te genezen.

Multiple sclerose
Multiple Sclerose, MS, is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het isolerende laagje rondom de zenuwbanen gaat bij MS langzaam stuk. Wat de exacte oorzaak van de ziekte is is nog niet bekend. Wel is bekend dat bij MS de beschermende hulzen rond de zenuwen ontstoken zijn en daardoor beschadigt raken. De ziekte is niet te genezen wel kan fysiotherapie ervoor zorgen dat uw spierfunctie minder snel achteruit gaat. Hierdoor blijft u langer mobiel.

Herseninfarct
Een herseninfarct (beroerte of CVA) ontstaat plotseling kan vele gevolgen met zich meebrengen. Bij een beroerte werkt een deel van de hersencellen niet meer door een verstopping van de bloedvaten door een bloedpropje. Er staan uitvalsverschijnselen zoals scheve mond, verlamde arm of moeite met praten. De oorzaak van een herseninfarct is een vernauwd of afgesloten bloedvat in de hersenen. Dit kan ontstaan door aderverkalking of een bloedstolsel.

Neurologische aandoeningen hebben veel impact op de kwaliteit van uw leven. Fysiotherapie Geertruidenberg kan u helpen bij het afremmen en leren omgaan met uw klachten!

Kunt u neurologische aandoeningen voorkomen?
Helaas kunnen neurologische aandoeningen niet voorkomen worden. Wel kan verergering van de klachten door middel van fysiotherapie afgeremd worden.

Tips

  • Het is belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen zodat u uw spierfunctie zo lang mogelijk behoud.
  • Zorg ervoor dat u niet twee activiteiten tegelijk onderneemt, maar concentreer u op een activiteit
  • Stop met roken, dit verkleint de kans op het krijgen van een beroerte.
  • Eet gezond en val af bij overgewicht.

Deze behandelmethodes kunnen u helpen bij uw klacht

  • Fysiotherapie

Een afspraak maken

Wilt u meer weten over uw klachten of wilt u een afspraak inplannen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 - 512132, een mail te sturen naar info@fysiogeertruidenberg of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Neem contact op