Door longklachten leidt inspanning tot benauwdheid en hoestbuien. Het is begrijpelijk dat u hierdoor lichamelijke activiteiten vermijd. U zult waarschijnlijk ook denken dat het beter voor uw longen is om niet te bewegen. Het tegendeel is waar! Wanneer u last heeft van longklachten is het extra belangrijk dat u uw conditie behoudt en opbouwt.

 

Oorzaken van longklachten
Longklachten is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de longen. De oorzaken van de klachten hangen samen de vorm van de klacht/aandoening. Longklachten die Fysiotherapie Geertruidenberg behandelt zijn COPD,  astma en hooikoorts.

COPD
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Wanneer u deze aandoening heeft krijgt u minder zuurstof binnen en ademen wordt hierdoor moeilijker. Doordat u snel buiten adem raakt kunnen activiteiten uit het dagelijkse leven hierdoor lastig uit te voeren zijn. De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken of meeroken. Zelfs als u gestopt bent met roken is de kans op het krijgen COPD nog steeds groot. Daarnaast kunnen astma, longontsteking, schadelijke stoffen of luchtvervuiling ook een oorzaak zijn van de ziekte. Ook kan het zijn dat de ziekte in de familie zit. En dat maakt de kans om het te krijgen groter.

Astma
Astma ontstaat door een blijvende ontsteking in de longen. Deze kan veel klachten veroorzaken. Astma kunt u herken aan het heftig reageren op bijvoorbeeld, rook, uitlaatgassen, huisdieren of huisstofmijt. De spiertjes in de luchtwegen worden smaller waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Een duidelijke oorzaak voor astma is er nog niet, wel is de aandoening vaak erfelijk. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan. Toch ontstaat het bij de meeste mensen als kind. Veel voorkomende klachten zijn: gezwollen ogen, hoesten, jeukende ogen, niesbuien, droge hoest en een verstopte neus.

Hooikoorts
Veel mensen worden vrolijk van de lente, maar helaas is het niet voor iedereen even prettig. Zodra de ogen, neus, keelpijp, luchtpijp of  mond in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Hooikoorts is een vorm van allergie. Wanneer u hooikoorts heeft bent u overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van planten, bomen en grassen. De oorzaak van hooikoort is niet bekend. In sommige families komt het meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is bij de geboorte al aanwezig. De klachten ontstaan pas in de loop der jaren en nemen na verloop van tijd weer af.

Longklachten kunnen u erg beperken in het ondernemen van lichamelijke activiteiten. Onze therapeuten kunnen u helpen bij het verminderen van uw klachten. Neem contact op!

Kunt u longklachten voorkomen?
In veel gevallen zijn longklachten niet te voorkomen. Wel kunt u door een paar veranderingen in uw leefstijl de klachten verminderen.

Tips

 • Stop met roken
 • Probeer gevarieerd en gezond te leven
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
 • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding
 • Zorg voor frisse lucht
 • Was regelmatig uw handen

Tips hooikoorts

 • Op zonnige en winderige dagen hangt er veel stuifmeel in de lucht. Houdt hier rekening mee.
 • Draag buiten een zonnebril.
 • Laat uw was niet buiten drogen, zo komen er pollen in.
 • Ga niet zelf grasmaaien.

Deze behandelmethodes kunnen u helpen bij uw klacht

 • Medische fitness

Een afspraak maken
Wilt u meer weten over uw klachten of wilt u een afspraak inplannen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 - 512132, een mail te sturen naar info@fysiogeertruidenberg of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Neem contact op