Het is donderdag 23:11De praktijk is gesloten.
Het is donderdag 23:11De praktijk is gesloten.
Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Kinderen rennen, springen, klauteren en klimmen. Beweging is niet weg te denken uit het leven van een kind. Maar soms gaat het bewegen niet vanzelfsprekend. Het bewegen is beperkt door een acute blessure, de motorische ontwikkeling blijft achter of er zijn aangeboren afwijkingen. De kinderfysiotherapeut richt zich op problemen rondom het bewegen van kinderen en jongeren (0-18 jaar). De kinderfysiotherapeut houdt zich bezig met het gehele ‘beweegsysteem’ van een kind, hieronder vallen bijvoorbeeld houding zoals zitten en staan. 

Kinderfysiotherapeuten

Jenneke Knaap

Jenneke Knaap

Jenneke Knaap
Jenneke Knaap

Wat is Kinderfysiotherapie?

Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen, grove en fijne motoriek. Bij sommige kinderen kan de ontwikkeling vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Het is nu eenmaal zo dat sommige kinderen meer oefening nodig hebben om een vaardigheid aan te leren dan anderen. Naarmate een kind ouder wordt zijn er steeds meer vaardigheden welke hij/zij nodig heeft om aan de eisen van de omgeving te kunnen voldoen. Problemen in het bewegen kunnen in het dagelijkse leven een belemmering vormen voor het functioneren. Tevens kunnen de problemen ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven vanhet kind en zijn/haar ouders. Denk bijvoorbeeld aan problemen met netjes en pijnvrij schrijven op school, veelvuldig vallen, pijn tijdens het bewegen en moeite met (het vinden van) sporten. Hierbij staat natuurlijk de hulpvraag van het kind en de ouders centraal.

Wanneer is er een indicatie voor kinderfysiotherapie?

De kinderfysiotherapeut richt zich op het functioneren en bewegen van het kind in zijn/haar dagelijkse omgeving. Hierbij staat natuurlijk de hulpvraag van het kind en de ouders centraal. Maar ook anderen in de omgeving van het kind kunnen helpen bij het signaleren van problemen, zoals kraamverzorgers, medewerkers van het consultatiebureau, artsen en leerkrachten.
Bij een niet-pluis gevoel, is het altijd goed om contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Fysiotherapie Geertruidenberg kan advies geven en waar nodig gestandaardiseerde testen afnemen om de motoriek van uw kind in kaart te brengen. Op basis hiervan kunnen we vaststellen of uw kind kinderfysiotherapie nodig heeft.

Veel voorkomende problematiek waarbij kinderfysiotherapie kan helpen:

  • Voorkeurshouding, zuigelingenasymmetrie
  • Trage motorische ontwikkeling van de mijlpalen
  • Aangeboren hersenbeschadiging, Erbse Parese, dysmaturiteit
  • Tenenlopen
  • Orthopedische problemen
  • Opvallend looppatroon, veelvuldig vallen of onrust in bewegen
  • Onhandige motoriek (niet mee kunnen in de gymles/zwemles of buiten spelen, vaak iets laten vallen), hieronder vallen ook kinderen met de diagnose DCD
  • Schrijfproblematiek, foutieve pengreep of niet leesbaar handschrift
  • Sportletsels
  • Houdingsproblematiek

Een passend behandelplan

Wanneer er problematiek is geconstateerd, gaan we samen met de ouder(s)/verzorger(s) in gesprek om een kinderfysiotherapie behandelplan te maken. De behandeling bestaat voornamelijk uit advies, oefeningen en voorlichting voor thuis. Wij beschikken over de juiste kennis op het gebied van motorische- en ontwikkelingsachterstanden. Door gerichte behandelwijze kunnen onze therapeuten ervoor zorgen dat behandeldoelen behaald worden.

Directe toegankelijkheid bij kinderfysiotherapie.

Degene die een ontwikkelingsprobleem kunnen vaststellen bij uw kind, zijn meestal de huisarts, schoolarts of leerkracht. Artsen kunnen u een verwijzing geven om langs een kinderfysiotherapeut te gaan. Echter is het niet meer verplicht om een verwijzing van de (huis)arts te hebben om recht te hebben op kinderfysiotherapie.

U kunt bij Fysiotherapie Geertruidenberg direct een afspraak maken. De behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat er eigen risico wordt verbruikt.

U kunt bij Fysiotherapie Geertruidenberg direct een afspraak maken.

De behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat er eigen risico wordt verbruikt.

Maak een afspraak!

Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Fysiotherapie Geertruidenberg

Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg

Fysiotherapie Geertruidenberg

Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg

T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl

Openingstijden
Maandag 8:00 - 21:00
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 20:00
Donderdag 8:00 - 18:00
Vrijdag 8:00 - 17:00

 

Volg ons online!

© 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg | privacyreglement

Designed by YA! Media | www.ya-media.nl