Selecteer een pagina

We kunnen langer leven met minder kwalen, tenminste dat geeft verouderings-onderzoeker Andrea Maier aan. Het geheime recept? Spierballen kweken!

 

Spieren zijn nodig om te ademen, lopen, traplopen en om jezelf in balans te houden. Alles wat u doet en elke beweging die u maakt kost spierkracht. Naarmate u ouder wordt zult u dus merken dat sterke spieren essentieel zijn voor een gezond lichaam. Het mooie aan dit alles? Spiermassa bouwt u zelf op!  Door voldoende te bewegen en genoeg eiwitten te eten helpt u uzelf aan een gezonder en beter lichaam.

 

Voldoende bewegen?  “Mensen overschatten hoeveel ze bewegen” zegt Andrea Maier. “80 procent denkt dat ze voldoende bewegen, maar slechts 21% haalt de beweegnorm.”
De gezondheidsraad heeft met de beweegnorm aangegeven hoeveel u tenminste moet bewegen om gezond te blijven. Vijf keer per week, 30 minuten matig tot intensief bewegen is het begin. Als u daar ook nog eens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten gecombineerd met balansoefeningen aan toevoegt, komt u aan de vastgestelde beweegnorm.

 

Naast alle stappentellers, handige apps of sporthorloges en hartslagmeters is er één natuurlijke graadmeter: zweetdruppels! Voelt u de druppels op uw voorhoofd of bovenlip? Dan bent u goed bezig!

 

Wie zijn spieren traint, denkt tegelijkertijd ook aan de botten.  De extra belasting die bij het trainen van spieren komt kijken, helpt de botten te verstevigen.
Ouderen verliezen redelijk wat botmassa, maar Andrea Maier vind dat we dit niet als ‘normale’ slijtage moeten beschouwen. Het is dus belangrijk dat ook zij in beweging blijven om botten zo stevig mogelijk te houden en hierdoor de kans op botbreuken te verkleinen!

 

Als extraatje geven we mee dat vitamine D en ook eiwitten een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van spieren.

 

Benieuwd naar het hele artikel en extra tips van Andrea Maier?
Lees het hier, bron: https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/langer-gezond-met-sterke-spieren

 

Professor Andrea Maier (40) is onderzoeker bij Amsterdam Movement Sciences (van de Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC) en bij de Universiteit van Melbourne in Australië. Maier werkt ook in het Royal Melbourne Hospital als internist ouderengeneeskunde, waar zij ook een van de medisch directeuren is.