Uit onderzoek van Jonothan Tsehaie, aangesloten bij de Xpert Clinic en het Erasmus MC in Rotterdam, blijkt dat het behandelen van patiënten met artrose aan de duim door middel van handtherapie en spalken zorgt voor minder pijn en een betere handfunctie.
Tegenwoordig worden er (te) veel verschillende behandeltechnieken toegepast bij artrose aan de duim (duimartrose). Vanwege te weinig onderzoek met te veel verschillende uitkomsten, werden ingrepen waar geen chirurg bij kwam kijken, zoals spalken en handtherapie, als niet-effectief beschouwd. Wij zijn dan ook heel blij dat er nu steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt verricht naar behandelvormen waar geen operatie aan te pas komt.
Wat is duimartrose?
Duimartrose is een chronische gewrichtsziekte, die vooral bij vrouwen voorkomt. Bij duimartrose slijt het kraakbeen, waardoor botten direct met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een beweging als knijpen pijnlijk, net als potjes opendraaien of schrijven. Het ontstaan van deze aandoening is nog altijd onbekend, maar is veel voorkomende klacht bij het ouder worden.
Onderzoek naar de behandeling van duimartrose
Voor de behandeling van duimartrose worden veel mogelijkheden aangeboden vanuit verschillende medisch specialistische oogpunten. Bij ons in de praktijk maken wij succesvol gebruik van handtherapie. Het onderzoek van Drs. Tsehaie brengt duidelijk inzichtelijk wat het effect is.
Conclusie uit het onderzoek: Gemiddeld geven de patiënten die mee hebben gewerkt aan het onderzoek aan 34% minder pijn te voelen na de behandeling dan ervoor. Dit geldt ook voor patiënten die in een vergevorderd stadium zitten met duimartrose. Slechts 15% van alle patiënten besluit om na de behandeling nog een chirurgische ingreep te ondergaan. Hier moet nog vervolgonderzoek voor worden gedaan.
Het hele onderzoek kunt u HIER lezen:
Wat is handtherapie?
Handtherapie is een therapie die wordt gedaan door een gespecialiseerde handtherapeut. Handtherapeuten zijn gespecialiseerd in de werking en behandeling van spieren, botten, gewrichten, pezen, banden, zenuwen en huid van hand, pols en arm. De therapie is vaak intensief, zeker in het begin, en kan soms lang duren. Het voordeel is dat er geen operatie aan te pas komt. De behandeling draait om oefeningen om de duim beweeglijk te houden. Als er wel een operatie nodig is, verzorgt onze handtherapeut de nabehandeling en/of revalidatie. Ook het aanmeten van hulpmiddelen zoals een spalk behoort tot de werkzaamheden.