Het is dinsdag 5:49De praktijk is gesloten.
Het is dinsdag 5:49De praktijk is gesloten.
fysio geertruidenberg, fysiotherapie Geertruidenberg, fysiotherapeut geertruidenberg, fysio raamsdonksveer, fysiotherapie raamsdonksveer, fysiotherapeut raamsdonksveer, fysio zon, fysiotherapie zon, fysiotherapeut zon, geertruidenberg zon, raamsdonksveer zon, fysio humeur, fysiotherapie humeur, fysiotherapeut humeur, geertruidenberg humeur, raamsdonksveer humeur, fysio vitamine, fysiotherapie vitamine, fysiotherapeut vitamine, Geertruidenberg vitamine, raamsdonksveer vitamine

Fysiotherapie bij Perifeer arterieel Vaatlijden

Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV), Claudicatio Intermitten (CI) of etalagebenen. De laatste benaming wordt het meeste in de volksmond gebruikt. Het is een vaatziekte, waarbij de slagaderen in het been vernauwd zijn. Het belangrijkste symptoom van PAV is pijn in de benen na een stuk lopen. Deze pijn wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in de beenspieren omdat er te weinig bloed wordt aangevoerd. Na een poosje rusten vermindert de pijn en kan de patiënt weer verder lopen.

Specialisten fysiotherapie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden

Bror Huijbregts

Specialisten fysiotherapie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden

Specialisten fysiotherapie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden

Wat is Perifeer arterieel vaatlijden?

Bij Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) is er sprake van een vernauwing van de slagaders die naar de beenspieren gaan. Wanneer in rust krijgen de spieren nog voldoende bloed en dus zuurstof, maar tijdens inspanning komt er een tekort. Tijdens inspanning verbruiken spieren meer zuurstof en door de slagader vernauwing kan dit niet geleverd worden. Vaak leidt dit tot krampachtige pijn of een doof gevoel tijdens de inspanning, na rust verdwijnen de klachten weer. Vaak zijn de klachten gelokaliseerd in de kuiten, maar ze kunnen ook optreden in het bovenbeen of in de bilregio. 

De vernauwing in de slagaders wordt veroorzaakt door slagaderverkalking welke zich niet beperkt tot de slagaders in de benen. Het is een langzaam proces van ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Vanwege het geleidelijke verloop krijgen de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van.

Perifeer arterieel vaatlijden kan door een huisarts of vaatspecialist gediagnostiseerd worden.

Welke factoren vergroten de kans op perifeer arterieel vaatlijden?

Roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, te weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding, diabetes en overgewicht. De factoren zijn tevens ook van invloed op het sneller verergeren van de betreffende klachten. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 25% van het totale risico toegeschreven kan worden aan roken, dit is veruit de grootste risicofactor.

Behandeling van perifeer arterieel vaatlijden.

De behandeling van perifeer arterieel vaatlijden bestaat uit een traject gesuperviseerde looptherapie met leefstijlbegeleiding. Het doel van de behandeling is de loopafstand vergroten, gerelateerde gezondheidsrisico’s verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Tijdens de looptherapie wordt rekening gehouden met eventuele overige aandoeningen (comorbiditeiten) en /of andere beperkingen.

De intensiteit van looptherapie zal gedurende het traject afnemen. In het begin starten we met 2 à 3 keer per week, daarna neemt de frequentie af tot 1 keer in bijvoorbeeld een maand. Belangrijk is naast de looptherapie ook zelfstandig thuis te oefenen en bewegen. Tijdens de looptherapie wordt niet alleen nadruk gelegd op de fysieke activiteit, maar ook het begeleiden naar een gezondere leefstijl.

Samen met de behandelend therapeut bekijk je hoe voldoende bewegen en een gezondere leefstijl op een prettige manier een plek kunnen krijgen in de dagelijkse planning. Dit is van belang om bij beëindiging van de behandeling de voordelen die je hebt ervaren vast te houden.

 

Maak een afspraak!

Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Fysiotherapie Geertruidenberg

Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg

Fysiotherapie Geertruidenberg

Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg

T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl

Openingstijden
Maandag 8:00 - 21:00
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 20:00
Donderdag 8:00 - 18:00
Vrijdag 8:00 - 17:00

 

Volg ons online!

Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg