Fysiotherapie bij Parkinson
Parkinson is een neurologische aandoening waar het probleem ligt in de zogenaamde basale kernen in de hersenen. De ziekte komt relatief veel voor, zeker op latere leeftijd. De ziekte van kan zich uiten in verschillende motorische en niet-motorische klachten. De motorische klachten zijn onder andere hypokinesie (dit betekent dat alle bewegingen kleiner worden), rigiditeit (stijfheid) en een tremor (trillingen van de hand). Voorbeelden van niet-motorische klachten zijn onder andere depressies, verwardheid en geheugenstoornissen.
Wat is Parkinson?
Parkinson is een erg ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen. Het is een neurologische aandoening waarbij de aanmaak van dopamine in het middendeel van de hersenen verminderd is. Door dit te kort aan dopamine wordt de aansturing van de spierbewegingen aangetast en dat brengt beperkingen met zich mee. Het treft zowel mannen en vrouwen, jong en oud. De symptomen kunnen erg wisselend zijn, dit kan gaan van trillende handen en depressies tot freezing (het gevoel vastgenageld te staan aan de vloer) en geen initiatief meer kunnen tonen. De manier waarop de ziekte zich uit is voor geen persoon hetzelfde.
Wat zijn de fysieke symptomen die bij Parkinson voorkomen?
- Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
- Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
- Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
- Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
- ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken
Welke andere symptomen kunnen bij Parkinson nog meer voorkomen?
- Trager denken
- Verminderde reuk
- Slaapstoornissen
- Obstipatie
- Stemmingsproblemen en depressie
- Incontinentie klachten
Behandeling
Fysiotherapeuten proberen de balans, lichaamshouding, lichamelijke conditie, lopen en het uitvoeren van transfers te verbeteren. Balans, houding en conditie worden doorgaans behandeld met een beweegprogramma waarbij u door de fysiotherapeut ook gestimuleert wordt dit in uw eigen omgeving te oefenen. Het lopen en het maken van een transfer traint u samen met uw fysiotherapeut door bijvoorbeeld de beweging heel bewust uit te voeren en/of worden de transfers opgedeeld in verschillende bewegingen. Een andere methode welke regelmatig toegepast wordt is het lopen op een ritme.
Maak een afspraak!
Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Fysiotherapie Geertruidenberg
Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg
Fysiotherapie Geertruidenberg
Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg
T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl
Openingstijden
Maandag | 8:00 - 21:00 |
Dinsdag | 8:00 - 18:00 |
Woensdag | 8:00 - 20:00 |
Donderdag | 8:00 - 18:00 |
Vrijdag | 8:00 - 17:00 |
Volg ons online!
© 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg | privacyreglement
Designed by YA! Media | www.ya-media.nl