Het is zondag 17:30De praktijk is gesloten.
Het is zondag 17:30De praktijk is gesloten.
fysio geertruidenberg, fysiotherapie Geertruidenberg, fysiotherapeut geertruidenberg, fysio raamsdonksveer, fysiotherapie raamsdonksveer, fysiotherapeut raamsdonksveer, fysio zon, fysiotherapie zon, fysiotherapeut zon, geertruidenberg zon, raamsdonksveer zon, fysio humeur, fysiotherapie humeur, fysiotherapeut humeur, geertruidenberg humeur, raamsdonksveer humeur, fysio vitamine, fysiotherapie vitamine, fysiotherapeut vitamine, Geertruidenberg vitamine, raamsdonksveer vitamine

Fysiotherapie bij MS

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hieronder worden verstaan: de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, het zogeheten myeline. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS ontstekingen gericht tegen het myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalsverschijnselen.

De ontstekingen bij MS komen en gaan, waardoor ook de klachten komen en gaan. Soms zijn de ontstekingen zo krachtig dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven waardoor klachten niet meer volledig overgaan.

Therapeuten fysiotherapie bij MS

Erik
Huijsman

Richard
Luijten

Lotte
van Peer

Bror
Huijbregts

Megan
Stultjens

Therapeuten fysiotherapie bij MS

Therapeuten fysiotherapie bij MS

Wat kunnen de klachten zijn?

De klachten die kunnen optreden bij MS zijn afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden. In principe kan die op iedere plaats zijn. Bij ontstekingen in het ruggenmerg kunnen zo bijvoorbeeld problemen ontstaan met het lopen, kan het gevoel in de benen en romp verminderen/veranderen en kan de controle over de blaas verstoord raken. Overal in het centrale zenuwstelsel kunnen klachten ontstaan. 

Voorbeelden van klachten zijn:

  • Gestoord gevoel
  • Problemen met de coördinatie
  • Spierzwakte
  • Pijnklachten
  • Verminderd zicht
  • Geheugen problemen

Het aantal en de ernst van de ontstekingen varieert van persoon tot persoon.

Er zijn verschillende typen MS. Bij de verschillende typen MS wordt gekeken naar de aanwezigheid van plotse verslechteringen en de aanwezigheid van geleidelijke achteruitgang.

Wat zijn de verschillende typen van MS?

  • Relapsing-remitting MS
  • Relapsing-progressieve MS
  • Secundair progressieve MS
  • Primair progressieve MS

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. De therapie is gericht op het trainen van functionele problemen, daar waar verbetering valt te verwachten. Als het effect laag ingeschat wordt, zal de de therapie zich richten op het onderhouden van de huidige functies en het eventueel aanleren van nieuwe bewegingsstrategieën. Voorbeelden hiervan zijn het aanleren van een andere manier van bewegen, maar ook het gebruik maken van (loop)hulpmiddelden.

Maak een afspraak!

Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Fysiotherapie Geertruidenberg

Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg

Fysiotherapie Geertruidenberg

Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg

T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl

Openingstijden
Maandag 8:00 - 21:00
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 20:00
Donderdag 8:00 - 18:00
Vrijdag 8:00 - 17:00

 

Volg ons online!

Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg