Het is dinsdag 20:32De praktijk is gesloten.
Het is dinsdag 20:32De praktijk is gesloten.
fysio geertruidenberg, fysiotherapie Geertruidenberg, fysiotherapeut geertruidenberg, fysio raamsdonksveer, fysiotherapie raamsdonksveer, fysiotherapeut raamsdonksveer, fysio zon, fysiotherapie zon, fysiotherapeut zon, geertruidenberg zon, raamsdonksveer zon, fysio humeur, fysiotherapie humeur, fysiotherapeut humeur, geertruidenberg humeur, raamsdonksveer humeur, fysio vitamine, fysiotherapie vitamine, fysiotherapeut vitamine, Geertruidenberg vitamine, raamsdonksveer vitamine

Fysiotherapie bij longklachten

Longklachten komen in verschillende vormen voor, COPD en astma lichten we er even uit. COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische en progressieve longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Klachten die bij COPD veel voorkomen zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen, traplopen, huishoudelijke taken en het uitvoeren van hobby’s of werk.

Bij astma reageren de longen soms erg gevoelig op prikkels zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Klachten die bij astma voorkomen zijn: hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid of kortademigheid.

Specialisten COPD & Astma

Femke de Wit

Specialisten COPD & Astma

Specialisten COPD & Astma

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor:
– Chronische bronchitis: de bronchiën zijn langdurig ontstoken. Als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.
– Longemfyseem: een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.

Wat zijn de risicofactoren bij COPD?

Ongezonde leefgewoontes zoals roken, ongezonde voeding en te weinig beweging hebben invloed op het ontstaan en verloop van COPD. Daarnaast kunnen ook andere zaken COPD veroorzaken, voorbeelden hiervan zijn luchtvervuiling en genetische factoren. Roken is bij 40-60% de grootste oorzaak voor het ontwikkelen van de COPD klachten.

Behandeling van longaandoeningen zoals COPD en Astma

De behandeling richt zich voornamelijk op meer bewegen, meer kunnen en het verbeteren en/of optimaliseren van de ademspierfunctie. Er wordt een passend behandelplan geschreven met aandacht voor leefstijl. Het plan wordt geschreven op basis van lichamelijke beperkingen en psychische gevolgen van de aandoening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst en benauwdheid. Onderdelen van het behandelplan zijn het inzetten op stoppen met roken, gezonde voeding en bewegen als vast onderdeel van het dagelijks leven. Het frequent trainen en de vele contactmomenten tijdens de behandeling wordt de voortgang goed gemonitord en kunnen waar nodig andere zorgverleners vroegtijdig ingeschakeld worden, denk hierbij aan een diëtist of ergotherapeut.

COPD Ketenzorg
Fysiotherapie Geertruidenberg is aangesloten bij Ketenzorg Fysiotherapie bij COPD ‘West Brabant’. Dit is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten van het Revalidatiecentrum ‘Revant’ te Breda en enkele Ziekenhuizen in West Brabant en fysiotherapeuten uit praktijken in de omliggende gemeenten. Zij hebben als gezamenlijk doel om de patienten met COPD zo goed mogelijk te begeleiden in hun revalidatietraject.

COPD groepstraining
Praktijk voor fysiotherapie Geertruidenberg biedt u de mogelijkheid om in kleine groepen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut te oefenen en te trainen. Wij beschikken over de hiervoor benodigde faciliteiten en werken nauw samen met (long/huis)artsen, praktijkondersteuners, longverpleegkundigen en Revalidatiecentrum Revant (longrevalidatie).

 

Maak een afspraak!

Vul het contactformulier in, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Fysiotherapie Geertruidenberg

Leerthouwerstraat 2 - 4
4931 CX Geertruidenberg

Fysiotherapie Geertruidenberg

Walgang 93
4931 DH Geertruidenberg

T: 0162-512132
M: info@fysiogeertruidenberg.nl

Openingstijden
Maandag 8:00 - 21:00
Dinsdag 8:00 - 18:00
Woensdag 8:00 - 20:00
Donderdag 8:00 - 18:00
Vrijdag 8:00 - 17:00

 

Volg ons online!

Designed by YA! Media | www.ya-media.nl | © 2023 Fysiotherapie Geertruidenberg