duizeligheid fysiotherapie Geertruidenberg

Duizeligheid kan erg eng zijn. In de meeste gevallen is er gelukkig niets ernstigs aan de hand. Er zijn verschillende vormen namelijk, het gevoel hebben dat alles draait en beweegt, een licht gevoel in het hoofd of een onvast gevoel in de benen. De klachten kunnen tegelijk aanwezig zijn, maar ook afwisselend.

De oorzaken van duizeligheid
De verschillende soorten duizeligheid hebben ook een andere oorzaak. Bij draaiduizeligheid gaat het meestal om een stoornis in het evenwichtsorgaan. Dit is een klein en kwetsbaar orgaan dat in het oor verscholen ligt. Het orgaan zorgt ervoor dat u uw evenwicht kunt bewaren en dat u aanvoelt wat de positie van uw lichaam is, dus of u ligt of staat. Ook je ogen en spieren bepalen samen met het evenwichtsorgaan je evenwicht. Wanneer er iets mis is met deze samenwerking kunt u duizelig worden. Ook kan duizeligheid een gevolg zijn van hyperventilatie, lage bloeddruk, en hersenbloeding, een herseninfarct, bloedarmoede en hartritmestoornissen.

Bij verschillende duizeligheidsklachten kunnen onze therapeuten hulp bieden. Bij ons in de praktijk zal de fysiotherapeut eerst een intake doen om te bepalen of we iets voor u kunnen betekenen. Vervolgens vindt er een bewegingsonderzoek plaats en een aantal testen. Bij duizeligheid die voortkomt uit het evenwichtsorgaan of vanuit de nekwervelkolom kunnen onze fysiotherapeuten u helpen. BPPD (benigne paroxismale positie duizeligheid) is een vorm van duizeligheid waarvoor fysiotherapie zeer effectief is. Wanneer dit geconstateerd wordt, is de kans zeer groot dat u snel volledig van uw klachten afkomt. 

Duizeligheid kan u erg belemmeren bij het verrichten van uw dagelijkse werkzaamheden. Wilt u van uw klachten af? Neem contact op!

Kunt u duizeligheid voorkomen?
Duizeligheid is niet altijd te voorkomen. Meestal hangt het samen met de oorzaak van de klachten. Er zijn wel oefeningen en verandering in leefstijl die u kunt uitvoeren die de kans op duizelig worden kleiner maakt. Deze zorgen ervoor dat u situaties vermijd waarin duizeligheid kan optreden.

Tips
Niet alle vormen zijn even goed te behandelen, maar je kunt zelf al veel doen om duizeligheid te voorkomen.

  • Beoefen geen sporten die korte maar intense insapnningen vereisen.
  • Rook niet
  • Gebruik weinig alcohol
  • Neem voldoende rust en ontspanning
  • Mijd lawaaierige en drukke omgevingen
  • Eet op regelmatige tijdstippen en zorg voor gezonde tussendoortjes

Deze behandelmethodes kunnen u helpen bij uw klacht

  • Fysiotherapie
  • Manuele therapie

Een afspraak maken?
Wilt u meer weten over uw klachten of wilt u een afspraak inplannen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 - 512132, een mail te sturen naar info@fysiogeertruidenberg of door het contactformulier op onze website in te vullen.

Neem contact op