Selecteer een pagina

Gezonde longen zijn van levensbelang. Al vanaf de geboorte zorgen uw longen voor zuurstof, zodat uw hart blijft kloppen en uw hersenen blijven werken. COPD is een ongeneeslijke longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Fysiotherapie Geertruidenberg kan u helpen hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de longen waarbij de luchtwegen zijn vernauwd en deze vernauwing niet of niet geheel omkeerbaar is. Deze vernauwing zorgt ervoor dat u moeilijker en minder goed kunt ademen. Mensen met deze aandoening hebben een grotere kans op luchtweginfecties, waardoor hun conditie  verslechtert. Bij mensen met COPD wordt ademen steeds meer een opgave en wordt uw bij traplopen al benauwd.

Hoe ontstaat COPD?

De belangrijkste oorzaak is (mee)roken. Dit zorgt ervoor dat u een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen krijgt. Hierdoor beschadigt uw slijmvlies waardoor u klachten krijgt die vaak pas na het veertigste levensjaar merkbaar zijn. Ook luchtverontreiniging en erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan hiervan. 

Wat kunt u zelf doen bij COPD?

Het allerbelangrijkste is dat u leeft zonder (mee) te roken. Verder is het belangrijk dat u de medicijnen gebruikt zoals ze zijn voorgeschreven. Ook is het belangrijk dat u blijft bewegen. Werken aan de conditie blijft belangrijk. Als u minder beweegt, krijgt u uiteindelijk meer klachten waardoor bewegen nog moeilijker wordt. Tot slot is een gezond gewicht erg belangrijk. Als u te zwaar bent of ongezond eet, gaat uw conditie achteruit.

Fysiotherapie bij COPD

Afhankelijk van de aandoening stellen bij een behandelplan op maat op. Hierbij kunnen wij u bij het volgende helpen:

  • Conditie. Wij leggen wat uit wat u wel kunt doen en wat u beter niet kunt doen. Afhankelijk van uw situatie stellen wij een trainingsprogramma op.
  • Ademen. Als u last heeft van kortademigheid leren wij ademtechniek zodat u minder snel benauwd wordt.
  • Blijven bewegen. Het is heel belangrijk dat u zelf  verder gaat met bewegen. Wij adviseren u hierover. 
  • Huffen en hoesten. Als u dit heeft, hoest u om slijm kwijt te raken. Wij leren u een manier om zo effectief mogelijk dit los te maken (huffen) en op te geven (hoesten).

Discussie omtrent vergoeding bij COPD

Op 15 januari stelde PvdA Kamerlid Lilianne Ploumen vragen over de vergoeding van fysiotherapie bij COPD. Begin februari heeft minister Bruins geantwoord dat de fysiotherapie bij patiënten met COPD niet (aangetoond) effectief zou zijn. Dit is aantoonbaar onjuist en vinden wij als praktijk verschrikkelijk. Lees verder via onderstaande link:

https://www.kngf.nl/actueel/nieuws/2020/februari/vragen-en-antwoorden-over-vergoeding-copd.html