De term etalagebenen is ontstaan doordat mensen met slagaderverkalking vaak vermoeide benen hebben. Na het lopen van een afstandje moet er even rust worden genomen. Dit komt doordat de aders in de benen steeds nauwer worden. Door deze vernauwing kan er minder zuurstofrijk bloed naar de benen vervoerd worden. Etalagebenen worden ook wel claudicatio intermittens genoemd.
Oorzaken van etalagebenen
Met het ouder worden krijgt iedereen te maken met nauwer wordende slagaderen. Het hoort namelijk bij een natuurlijke verouderingsproces. Dit proces begint al op jonge leeftijd, namelijk vanaf je 20e levensjaar. Bepaalde factoren zoals roken, slechte voeding, te weinig bewegen en erfelijke aanleg kunnen dit process versnellen. De slagaderwand is bij jonge mensen elastisch. Naarmate u ouder wordt wordt het steeds stugger en dikker en gaat aan de binnenkant verkalken. Wanneer u diabetes is heeft kan dit proces vaak sneller verlopen dan bij gezonde mensen. De slagader worden steeds nauwer en kunnen uiteindelijk helemaal dicht raken.
Kunt u etalagebenen voorkomen?
Etalagebenen kunnen niet voorkomen worden, aangezien het hoort bij een natuurlijk verouderingsproces. Wel kunt u door bepaalde factoren in uw leefstijl te veranderen de klachten verminderen en verergering van de vaatziekte voorkomen. Denk hierbij aan het veranderen van uw voedingspatroon.
Tips
Deze behandelmethodes kunnen u helpen bij uw klacht
Een afspraak maken
Wilt u meer weten over uw klachten of wilt u een afspraak inplannen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0162 - 512132, een mail te sturen naar info@fysiogeertruidenberg of door het contactformulier op onze website in te vullen.